Права тільки для коробки «автомат»

Posted by

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, в якій вводиться ряд нововведень, що стосуються видачі посвідчень водія та допуску до керування транспортними засобами.

Одним з найважливіших є можливість для початківця скласти іспит з водіння тільки на коробці «автомат». В водійське посвідчення він отримає числову примітка «78». І їздити на авто з механічною коробкою передач йому буде не можна.

Іншим нововведенням будуть якраз таки числові примітки, які замінять існуючі раніше піктограми. Такі позначки будуть ставитися за таких нагод:

  • Медичні обмеження (окуляри, лінзи, слухові апарати, протези кінцівок)
  • Пристосування транспортного засобу (модифікована трансмісія, ручний вижим зчеплення, модифікації гальмівних систем і т.п.)
  • Коди для позначення обмежень (керування автомобілем тільки в денні годину, керування автомобілем тільки в певному радіусі від місця проживання, керування транспортним засобом без пасажирів та інші)

Окрім того, спрощується процес прийняття іспитів. У разі одночасного відкриття категорій, іспит буде здаватися з вищої з них (крім категорій B1, B, BE).

Всі нововведення вступають в силу відразу після опублікування постанови. Крім частині, що стосується позначки про управління ТЗ тільки з коробкою «автомат», яке буде реалізовано протягом 3-х місяців.