Jeep Cherokee

Індіанці забирають у Джіпа назву Черокі

Posted by

Але поки що не відібрали.

Цікаві речі відбуваються по той бік океану.

Голова індіанського племені Черокі шеф Чак Хоскин написав до редакції журналу “Car and driver” (аналог радянського «За кермом») лист, в якому поділився своїми думками. Мовляв, використання компанією Jeep імені Cherokee для своєї моделі авто не відповідає цінностям народу Черокі.

Шеф згадав, що Jeep використовує ім’я Cherokee вже 45 років. А для однієї з комплектацій використовує ім’я Мохаве. А це не тільки назва пустелі, але і назва одного з індіанських народів. І шильдик на автомобілі – це неповага до нас. Ви б, каже, дізналися більше про наші народи, культуру, самоврядування. Ось це – повага.

І взагалі, прийшов час і великим корпораціям, і спорту відмовитися від використання індіанських імен, зображень, талісманів і іншого в своїх назвах і супутній продукції.

NB: Шеф не випадково згадав спорт. 2019 року корінним жителям Америки вдалося добитися заборони на використання слова Redskins (Червоношкірі) командою з американського футболу Washington Redsking, яка використовувала його аж з 1937 року.

Треба сказати, що Черокі і раніше писали листи, що, мовляв, їм некомфортно від використання імені, але це вперше, коли вони прямо пропонують автокомпанії змінити ім’я моделі.

В компанії Jeep все на мить завмерло від подиву, але вони швидко опанували себе і написали відповідь, в якому було сказано приблизно так: ми дуже поважаємо всіх індіанців взагалі і тому і використовуємо ім’я Черокі. Це повага. Чесно. Але ми готові до діалогу.

Редакція JP Auto з великим інтересом стежить за тим, як розвиваються події і обіцяє тримати вас в курсі.